Ha szívesen időzöl Jane Austen korában, sétálnál a hajdani Cranford utcáján vagy Downton Abbey falai között, netalán vásárolnál a 'The Paradise' áruházban, jó helyen jársz. Kizárólag romantikus HÖLGYEKNEK!

2012. március 30., péntek

Újabb fonalaim

   A vérnarancs narancsos-vöröses színeire emlékeztet engem ez a fonal. (Talán mert még hideg idő volt és éppen volt itthon miközben fontam.) Kétágú, kicsit lazább sodrású mint általában, és ez a hosszán meg is látszik. 113 g, 408 m.
Itt köszönöm meg mindazoknak akik előző bejegyzésem kérdésére válaszoltak és így  megnyugtattak, ők is hasonlóan számolják a fonal hosszát, csak éppen időt takarítanak meg (mostmár én is) azzal, hogy motringolás közben.


   
   A következő adag egy igazi 'Szívem Csücske' színeivel, fonásával együtt! Szakaszosra festettem az extra finom merinót és sikerült úgy kettévennem és cérnáznom, hogy a színek nagyjából egymás mellett is maradtak (a hosszú átmenetek a képekből nem igazán látszanak). Kicsit vastagabb csak mint az előző, nem olyan laza, de még mindig finom puha. 105 g 279 m.




2012. március 18., vasárnap

Körkérdés

   A fonal vastagságát és hosszúságát többféleképpen le lehet mérni. 
Az egyik ami alapján egyszerűnek tűnik a dolog a WPI (Wraps per Inch) használata.
Ez alapján meghatározható, illetve jól összehasonlítható a fonalvastagság.
Többféle táblázatot is összegyűjtöttem,  az egyik ez:

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Yarn_weight
   Ha 1 inch hossszan bármire feltekerjük szorosan de nem egymást fedve a fonalat, és megszámoljuk hány 'tekerés' került egymás mellé, megkapjuk a 'wpi-t'. Van inch-es vonalzóm, sőt a kötőtűméret- ellenőrzőm is támogatja ezt a mérést. 
Innen tulajdonképpen kiszámítható a hozzávetőleges fonalhossz is, de nekem ez túlságosan körülbelüli. 
   Jól emlékszem hogy egy centiméterben számolható mérésről is olvastam valahol? Már nem emlékszem hol...
   Eddig amikor volt hozzá türelmem lemértem a motringom kerületét, és megszámoltam egyesével a fonalszálakat. Ez sokkal pontosabb eredményt ad, de egy vékony fonal esetében nem nagyon van hozzá mindig kedvem...
   Milyen mérési lehetőség van még? Ti hogyan méritek meg hány méter fonalatok lett/van?

2012. március 15., csütörtök

Rajzoltam...

   ...gondolkoztam, rajzoltam, radíroztam, számoltam... rajzoltam... aztán kötöttem.
... és boldog voltam, mert jól számoltam, és menet közben nem kellett módosítani.
   Aztán mikor kész lettem, blokkoltam és nézegettem, megállapítottam hogy ezt legközelebb nem pont így fogom kötni, és hogy a rajzot ki fogom egészíteni. Minden második leveles sávot hagyom csak meg, és valamiféle 'virágmintával' helyettesítem. Majd; ha a közben készülő csipkestólával végzek, mert én (sajnos vagy nem), ilyen tekintetben roppant fegyelmezett vagyok: egyszerre maximum 2 munkám van tűn.
   Szóval Ő az első amit teljesen én 'terveztem'. A gyapjúfonalat Adrienntől kaptam, négyes tűvel kötöttem. Nem nagy darab: 112 cm széles, 52 cm magas, 42 g. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...